Een Ster-leefstijlcoach in dienst: uw medewerker voor twee laten tellen

Foto van bijeenkomst met Meijke van Herwijnen

Er zijn organisaties die voorop lopen in het werken aan vitaliteit en die een duurzame aanpak borgen met leefstijlcoaches in dienst. Deze leefstijlcoaches zijn vaak pioniers. Ze ontwikkelen binnen hun aanstelling programma’s en methodieken en zoeken naar manieren om die te implementeren in de organisatie. Vaak duurt het een aantal jaren voor programma’s zijn doorontwikkeld op basis van ervaringen. Ook moet de leefstijlcoach zichzelf scherp houden en zijn eigen ontwikkeling monitoren als er geen ervaren vakgenoten om hem heen werken.

Het Ster-leefstijlcoaches programma is ontwikkeld met het doel dat leefstijlcoaches tweemaal zoveel waarde kunnen leveren als wanneer ze alles op eigen kracht zouden moeten uitvinden en ontwikkelen. In organisaties waar maar één of twee leefstijlcoaches actief zijn, krijgen ze sparringpartners uit andere organisaties. Ze krijgen een pakket programma’s en materialen die ze zelfstandig niet hadden kunnen samenstellen. Bij organisaties die veel leefstijlcoaches in huis hebben, wordt hun ondersteuning en doorontwikkeling als team en als individu gefaciliteerd.

Het Ster-leefstijlcoach concept is relevant voor werkgevers die leefstijlcoaching willen inzetten binnen hun organisatie en er behoefte aan hebben dat de ingezette professionals:

  • Beschikken over teksten, materialen en trainings- en/of workshopprogramma’s die doorontwikkeld zijn en actueel gehouden worden op basis van zowel de recente wetenschappelijke inzichten als de ontwikkelingen in de maatschappij;
  • Intervisie en supervisie hebben met ervaren collega’s, zodat ze hun eigen werkwijze blijven aanscherpen, kritisch kunnen kijken naar hun aanpak en meer resultaat kunnen boeken in minder tijd;
  • Doorlopend geschoold worden op relevante onderwerpen op het gebied van leefstijl, coaching en effectief (samen)werken in de organisatie.

Er zijn drie opties als een werkgever een Ster-leefstijlcoach in huis wil hebben:

  1. De werkgever heeft een leefstijlcoach in dienst en vraagt voor hem/haar een Ster-licentie aan (standaardtarief Euro 250-350 per maand excl. 21% BTW of tarief op maat voor organisaties met een groter aantal leefstijlcoaches die worden aangesloten). Mocht de leefstijlcoach niet in het kwaliteitsregister van leefstijlcoaches staan maar wel het vertrouwen hebben van de werkgever, dan wordt in overleg gekeken of er aanvullende stappen nodig zijn om hem binnen de licentie te laten werken.
  2. De werkgever zet een bestaande Ster-leefstijlcoach in op freelance basis. Afspraken worden rechtstreeks gemaakt met de betreffende leefstijlcoach. Die zorgt zelf voor het onderhoud van zijn licentie.
  3. De werkgever laat een medewerker (bijvoorbeeld een HR-professional of interne coach) opleiden tot Ster-leefstijlcoach. Dit is een post-hbo opleiding van 1 jaar, waarbij één jaar Ster-leefstijlcoach licentie inclusief is. Vanaf de 7e maand van de opleiding kan de coach-in-opleiding al interventies gaan uitvoeren.

Behoefte aan overleg? Neemt u gerust contact op met Meijke van Herwijnen, tel. 06-51745600.